4.5.09

Llibres amb història VII:Dictionaire Français-Espagnol

Es tracta del Nouveau Dictionnaire Français-Espagnol de S.-H. BLANC, publicat a Lyon, l'any...1866 per N. Scheuring (Cormon et Blanc). que anava ja per la octava edició.
És un exemplar en octau i tapa dura de pell marró i al llom, amb lletres daurades, hi ha escrit en castellà : Diccionario Francés-Español. El nom de S. H Blanc correspon pel què sembla, més a un editor que no pas a un autor. A través d'Internet apareix diverses vegades el nom de S.H. BLANC com a editor relacionat amb llibres antics que es venen (per internet) a uns preus prou elevats.

M'imagino que el pare el devia treure de les golfes de casa els nostres avis paterns, on varen anar a parar molts dels llibres que havien estat guardats a la caseta del jardí. Porta el número 1342 de la seva biblioteca i això vol dir que va arribar a casa nostra bastant tard.

La gràcia del diccionari és que duu la signatura del seu propietari, Cipriano Torra i Pujol, que va morir als quinze anys i era el germà gran del nostre avi patern. D'aquest Cebrià no en sabíem res més que la data de naixement a Cardona, barri de Coma, sense número, el 15 de setembre de 1885 a les 6 de la tarda i la data de defunció, l'11 del matí del dia 6 de setembre de l'any 1900, per perforació intestinal, a la fabrica de La Plantada, a Cardona. També apareix juntament amb els seus germans a una fotografia familiar.

Per raons de feina, a la fàbrica de La Plantada s'hi havien traslladat els seus pares Josep Torra i Vila de Manresa, i Paula Pujol de Torrefeta. El Josep Torra era majordom de la fàbrica de La Plantada. Quan va néixer el seu primer fill, el Cebrià, tenia ja 35 anys. Després la família seguí augmentant: Ramon, Amparo i Dolors (que moriren petites), Josep, Valentí, Joaquim i Lluís. Pocs mesos després del naixement de l'últim fill, moria el gran, amb 15 any.

El diccionari ens diu que en Cebrià cursava estudis, segurament tècnics. La cal·ligrafia del nom que hi ha a l'anvers de la primera plana és perfecta. Podria ser que hagués estudiat a Terrassa, a l'Escola d'Arts i Oficis, que va ser creada l'any 1886 i abans que s'iniciessin l'any 1902 els estudis de "perito manufacturero", títol que més endavant es va convertir en perit tèxtil. Sabem que a Terrassa, més tard, hi va estudiar el seu germà Ramon, o, al menys, anava a examinar-s'hi. I la tradició familiar diu que llavors parava a casa l'oncle capellà, que vivia al carrer del Vall juntament amb una seva germana, Lluisa Torra, vídua Carreras. Potser el Cebrià també s'allotjava a casa d'aquests oncles, si és que realment va estudiar a Terrassa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada