11.8.10

Sabates amb arrels?

Sabia que els textos seleccionats al post anterior eren una mica "provocadors". Normalment no tinc comentaris als articles que penjo. Avui, de moment ja n'hi tinc dos tot i que estem en ple mes d'agost. Copio aquí el d'en Jordi Piferrer que em sembla tota una lliçó.

Arrels?, Tradició? Sí; per tenir vida, per estar sòlidament ancorats a la terra, per a tenir fortalesa davant les contrarietats, per a tenir lligams amb els avantpassats, referències culturals consolidades al llarg dels anys. En aquest sentit, podem parlar d'arrels cristianes, arrels familiars, arrels lingüístiques, etc.

Camins?, Cruïlles? També; per estar oberts a altres cultures, altres pensaments, altres arrels, amb un gran respecta a altres tradicions, que poden enriquir la nostra. Nacionalisme excloent? No. Patriotisme imperialista? No. Sí a una Nació independent integrada en el món, respectant i estimant totes les altres cultures.
Sempre anem a parar als dos grans principis de convivència entre les persones i els pobles: el de Subsidiarietat i el de Solidaritat.
Jordi Piferrer


Per a aquells que no estan familiaritzats amb alguns d'uests termes, Subsidarietat i Solidaritat:

Subsidarietat: Propietat de subsidiari.

Subsidiari: Dit de la responsabilitat, la pretenció o l'acció que hom disposa per a substituir-ne una altra de principal en cas que aquesta falli.

Solidaritat: Relació de fraternitat, de companyonia, de recíproc sosteniment, que lliga els diversos membres d'una comunitat, col·lectivitat, en el sentiment de pertenença a un mateix grup i en la conciència d'uns interessos comuns.
(Definicions de GEC)

(Ja sé que no ve al cas, però a sota de solidaritat, a la GEC, ve el terme Solidaritat Catalana. Val la pena llegir-lo per recordar com va ser aquella Solidaritat Catalana del 1906 que tantes esperances havia despertat. I com i quan es va acabar. Per recordar-ho al senyor Laporta i els seus amics i que en treguin conseqüències per evitar els mateixos errors)

2 comentaris:

  1. Encara més sobre la Subsidiarietat i la Solidaritat.
    Segons el Principi de Subsidiarietat: "Tot el que pugui fer un ens menor no ho ha de fer un ens major". Per ex.: Tot el que pot fer un fill petit no ho han de fer el seus pares, tot el que pot fer un alumne no ho ha de fer el professor, tot el que pot fer la família no ho de fer el municipi, i així fins arribar a l'estat o algun organisme supranacional.
    Aquest principi es fonamenta en dos constitutius essencials de la persona: la llibertat i la responsabilitat. I, per tant, n'és també el fonament de la independència dels pobles i nacions.
    Contra aquest principi van totes les ideologies totalitàries: comunisme, nazisme, alguns socialismes totalitaris, feixisme, . . .
    Pel Principi de Solidaritat, una persona o grup social es preocupen de les necessitats d'altres persones o grups, segons les seves possibilitats. Va en contra d'aquest principi el capitalisme lliberal i altres ideologies que fomentin l'egoisme i el propi bé personal per damunt del bé comú. Aquest principi, es fonamenta en la igualtat essencial entre totes les persones i en la seva inalienable dignitat de pertànyer a la mateixa família humana i de ser tots plegats fills del mateix Déu.
    L'aplicació a qualsevol nivell d'aquests dos principis fan possible la convivència i el progrés de les persones i els pobles.
    Jordi Piferrer

    ResponElimina