24.1.10

La presa de pèl de l'augment de les pensions

Que malament deuen estar les arques de l'Estat que aquest any als pensionistes -al menys a alguns- tot i que pel proper any 2010 la pensió els ha augmentat un 1%, cobraran menys que l'any passat!! Aquesta paradoxa  és deguda a  l'augment del percentatge de retenció de l'IRPF. Ara bé, no us penseu que el full que envien als pensionistes sempre els expliquin clarament aquest fet.

En el cas dels funcionaris, més d'un quedarà perplex en rebre la notificació: informen de l'augment  d'un 1% respecte a l'import de la pensió de l'any 2009; apareix l'"importe íntegro mensual" cobrat l'any passat i a continuació l'"importe íntegro mensual" que es cobrarà aquest any (que inclou aquest 1%), i l'"importe líquido mensual" de l'any 2010 (un cop feta la retenció del IRPF) . Però l'"importe  líquido mensual" de l'any passat no consta enlloc, perquè no es pugui fer la comparació ja que la quantitat que realment es cobrarà aquest any  és lleugerament inferior  a la cobrada l'any passat! I com que no consta quina és  la retenció que apliquen no s'enten gairebé res. Sembla més aviat  una presa de pèl o una broma de mal gust.

Amb tot això, de moment l'Estat s'estalviarà alguns calerons.A algunes persones pot ser que en el moment de fer la declaració de renda aquests diners que ara els retenen de més els siguin retornats, però ja s'espavilarà l'Administració per fer arribar al públic en general que no cal que declarin si no hi estan obligats... amb la qual cosa algunes d'aquestes retencions fetes a l'inici d'any es quedaran a les arques de l'Estat. O molts pensionistes hauran de pagar a un especialista perquè els faci la declaració de renda, amb la qual cosa ja es gastaran els diners que els haurien de retornar. Malgrat tot, per dignitat, caldria que la fessin.

La veritat, és força lletja aquesta manera de fer les coses. S'agrairia una mica més de sensibilitat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada