8.1.10

Arquitecte o bomber?

Els Reis, com cada any, s'han passat. Petits i grans estan contents, tot i que hi ha qui troba que té poca cosa, o que allò que li han portat no era exactament allò que volia...

Avui, després d'haver-nos proposat per l'any que ve de demanar-los -com cada any- que no es "passin" amb els regals pels petits, un cop llençats papers i cartrons i endreçada la casa, retornem a la normalitat.

He llegit coses pendents, entre elles un article al blog Asuntos exteriores de la periodista Rosa Massagué, titulat Arquitecte Delors, sobre la Unió Europea. Mentre el llegia m'he preguntat quants dels catalans, dels espanyols, es senten més europeus que espanyols o catalans. Quants es senten -o ens sentim- ciutadans de la Unió Europea abans que ciutadans de Catalunya o que ciutadans d'Espanya. O quants pensen -pensem- que ser ciutadans catalans, o ciutadans espanyols, vol dir, també, sentir-nos companys de camí de francesos, romanesos, alemanys, grecs... Em sembla que ben pocs. Encara pesen massa les fronteres, malgrat no ens demanin el passaport per creuar-les (però sí que les pot tancar un país unilateralment com ha fet avui França amb la de la Jonquera a causa de la neu).

No sembla que cap dels polítics europeus actuals es distingeixi pel seu tarannà europeista, en el sentit més ampli del terme. I és una llàstima. Europa pot acabar perdent qualsevol pes en el món actual. La crisi pot deixar-nos a tots plegats fora de joc, entre un Obama que sembla que no necessiti per a res la vella Europa i les joves -tot i que algunes tenen cultures mil•lenàries- potències emergents, Xina, Brasil i India, que trenquen esquemes i es transformen sense complexos.

Delors, a l’entrevista que comenta Rosa Massagué, afirma que, a diferència del què havia passat en d'altres èpoques, a la Unió Europea hi ha bombers, però no arquitectes. Que Zapatero no serà un arquitecte és evident, tot i que va prometre treballar perquè Europa tingui una economia cada cop més productiva, més innovadora i més sostenible... Pobre Europa si s'ha de refiar de la feina d'en Zapatero! Més val que no treballi gaire... Ja ha rebut crítiques per totes bandes. Entre d'altres coses li han dit que si vol que facin cas dels seus consells ha de dir coses creíbles. Em sembla, però, que ni tant sols serà un bon bomber. Esperem que després dels seus mesos com a President de torn de la Unió Europea aquesta no acabi malmesa per l’aigua de les mànegues del President espanyol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada