16.9.09

Llibres amb història XI: Sobre el terreny

L'agost de l'any 2002, Josep Torra, després d'una trobada casual amb l'autor, portà al nostre pare un exemplar dedicat del llibre Sobre el terreny,
escrit per mossèn Daniel Fortuny i Pons , editat per la Parròquia de Llimiana i imprès per Saladrigues, S.L. de Bellpuig. És un llibre senzill, amb una fotografia en color a la coberta d'una església romànica restaurada.

Mossèn Daniel era un capellà de 92 anys, de la diòcesi d'Urgell, nascut a Cal Feixat, del poble d'Alsina, prop de Tremp. En aquest llibre explica les experiències seves durant els anys de sacerdot, especial ment la tasca de recuperació de tantes esglésies i esglesioles, amb l'ajut d'un seu gran amic, l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol.

Perquè en parlo? Per la dedicatòria, que em portà a investigar qui era el personatge i la seva relació amb Manresa. Després de dedicar una entranyable abraçada a l'amic i a la seva família, afegeix: "Encara batega l'amistat que ens uní un dia a Manresa i que un altre ho farà dalt del Cel". "Em queden restes de noms entranyables a la memòria: els Torra, els Roca, el Ferran Puigdellívol...d'en Francesc Saladrigues [...]i d'en Pla Casasaayas..."

Al primer capítol es refereix a Manresa, ciutat a la qual va arribar venint del Pallars Jussà, quan el varen cridar a files el febrer del 1937, en plena guerra. Ja era sotsdiaca. Són paraules seves: "Manresa va ser per a mi una descoberta en aquells moments. Procedent d'un món rural, em trobo envoltat d'un ambient fabulós: uns grups de joves amb profundes inquietuds espirituals, culturals i humanes que em fascinen. Sense adonar-nos-en i sense organigrames en creem un de manera espontània. Tenim una mena de centre social per aplegarnos[...]Allà elaborem plans i projectes per a les hores lliures."

Un d'aquests projectes va ser una visita de treball a sant Benet de Bages. D'aquesta visita se'n conserven unes fotografies. I en Ferran Puigdellívol va escriure'n un poema, al llibre Cementiri d'estels, titulat "Balada del Monestir abandonat", amb una nota al peu que diu: "Poema escrit en el Monestir de Sant Benet de Bages el dia 10 de maig, en una excursió col·lectiva de comiat a Joan Querol Calvís (poeta de les Borges Blanques) amb Josep Pla Casasayas, mossén Daniel Fortuny, Francesc Torras, Estanislao Roca i l'autor".

Explica, mossèn Daniel, en el mateix capítol referit a Manresa, algunes de les anècdotes passades a la ciutat durant la guerra, mentre estava a la Brigada Mixta del Ejército Regular Popular. Potser la més sorprenent és una desfilada sorpresa a l'esplanada de davant l'Institut que obra ell com a caporal de gastadors mentre porta amagada l'Eucaristia que tenia intenció de dur a unes religioses,"que ampara la caritat de bona gent", durant un permís de cap de setmana a Bellvís, que la desfilada havia anul·lat. En el seu interior diu que anava demanant per tots els joves que hi participaven "que puguin tornar sans i estalvis a les seves llars".

A mossèn Daniel vaig localitzar-lo a Tremp. Li vaig escriure una carta. Em contestà immediatament convidant-nos a casa seva, amb l'alegria d'haver trobat descendents d'un dels amics. I allà anàrem. Ens parlà de la seva estada a Manresa, de la seva tasca de recuperació d'esglésies... De la Flors Sirera Fortuny, filla d'una seva neboda... Emocionava el seu amor a Déu, a les persones, al país; la seva conversa profunda i la claredat de pensament. Poc temps després li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

Avui, doncs, el meu record és per a mossèn Daniel i el seu llibre, senzill i profund al mateix temps..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada