9.6.09

Llibres amb història VIII: Lectures escollides

Em sembla que aquest llibre és l'últim dels llibres infantils dedicats pel pare que es troben a la biblioteca de casa.

Es tracta del llibre Lectures escollides . És una tria de textos literaris catalans feta per Anicet Villar de Serchs, amb il·lustracions de Joan d'Ivori i editat per Pedagogia Catalana Miquel A. Salvatella de Barcelona. El llibre és l'any 1935 i es tracta de la primera edició. En llapis hi ha un número, que suposo que és el preu: 3,50. De l'autor no en sé res més que allò que diu de sí ell mateix: Professor de català del cens de la Generalitat. Reconec la meva ignorància. La lletra de la dedicatòria, Pels nens Maria Pilar i Ferran Torra Puigdellívol, és del nostre pare,`però no hi ha signatura. Per la data de l'edició, no pot haver estat un llibre de lectura del pare, com ha passat en d'altres casos.

És aquest un llibre que jo no recordava i que es trobava a la casa de Calders. Em sembla que l'havíem llegit poc. Potser perquè ens el varen regalar quan encara érem massa petits i les lectures eren per a més grans...No sé dir-ho. No és un llibre "meu", que m'hagi marcat de petita.

Consta d'una selecció de textos en prosa i en vers d'una quarantena d'autors dels segles dinou i vint, alguns que han passat definitivament a la història de la Literatura catalana i d'altres ja una mica oblidats: des de Josep Pin i Soler, Teodor Llorente, Martí Genís i Aguilar fins a Joan Salvat-Papasseit i Josep Maria de Sagarra, passant per Bofill i Mates, Roig i Raventós, o Josep Carner per destacar-ne uns quants.

He entrat a Internet per cercar-hi una mica més d'informació. I la veritat és que poca cosa he descobert. El llibre es pot trobar encara a les llibreries on line que venen llibres antics i exhaurits. De l'autor no n'he sabut descobrir gran cosa. Obres publicades seves: Terra i Ànima, Petites llavors, Ingenuïtats... Algunes reeditades els anys seixanta...

Em sembla que el millor llibre d'Anicet Villar fou "Terra i Ànima", del qual n'he trobat cites a Internet, i que jo no conec.

"Terra i ànima" fou escrit per Anicet Villar de Serchs, i la primera edició és del 1934. El meu avi el guardava en un racó per rememorar la seva època escolar, en època de la República i ensenyament en català. És un recull descriptiu sobre paisatge, art, fets històrics, costums i tradicions. La intenció de l'autor és que, a través de les planes del llibre, "el lector pugui comprendre i sentir el que ella és en la terra i en l'ànima, com diu el títol". Al blog Senyal, de Jordi Ballús

2 comentaris:

  1. M.Pilar
    Jo tinc un exemplar (reeditat) de Terra i Ànima.
    El rellegiré i et donaré els meus comentàris aviat.

    ResponElimina