20.1.09

Llibres amb història III

Torno als llibres amb història. Aquest possiblement només tindrà interès pels manresans.

Es tracta del famós Un "Llibre Verd" (Visió parcial de Manresa), escrit per Vicents Prat i amb dibuixos d'Anselm Corrons. Es publicà a Manresa el 1932, i s'imprimí a la Impremta de Ramon Torra S. en C. És una visió molt personal i crítica de la Manresa del seu temps.

L'exemplar que jo tinc està enquadernat amb tapa dura, amb tela de color verd, i al llom, d'un verd més fosc, hi ha el títol i el nom de l'autor en lletres daurades. Malauradament, amb l'enquadernació es va perdre la portada que incloia un dibuix d'Anselm Corrons.

La gràcia del llibre rau en que està dedicat pels autors. En Vicents Prat signa una dedicatòria que diu textualment : A Albert Torra junior d'un nom honorable. Cordialment. Vicents Prat. A sota de la signatura d'en Prat hi ha la d'Anselm Corrons. L'Albert Torra, el nostre pare, en aquell moment tenia 16 anys i ja treballava a la impremta amb el seu pare, Ramon Torra.

Al capítol del llibre del que parlem titulat "Cultura" hi llegim: "Hem assajat revistes i butlletins. Un temps fou Cenacle qui semblà abastament reivindicar-nos: López-Picó, Xenius, Folguera, Guerau de Liost, venien a publicar llurs desfogaments. Després Ciutat personalisme de Ramon Torra aplegava en una brillant selecció de factura una mica "sagristanesca", la realitat d'un immillorable bon to".

D'en Vicents Prat gairebé no n'havia sentit a parlar al nostre pare, potser perquè va estar tres anys a França després de la guerra i perquè quan va tornar es va instal·lar a Barcelona. De l'Anselm Corrons sí i molt. Si no ho tinc entès malament la decoració de la Llibreria Torra, de Manresa, al carrer del Born, va ser obra seva.


El LLibre Verd sabíem que hi era a casa -porta el número 73 de la biblioteca del pare- però no recordo que l'hagués vist mai de petita. Ja de gran he llegit les Memòries de Vicenç Prat i Brunet, llibre que ajuda a entendre com eren els joves dels anys anteriors a la Guerra Civil i com es vivia la política a Manresa. Em va semblar un llibre extraordinàri pel sentit de l'humor i la lucidesa de l'autor. I a vegades pel seu sarcasme i desencís.

De fa poc, la revista CIVTAT citada al Llibre Verd es pot trobar penjada a la xarxa gràcies a l'esforç que està fent en Lluís Torra, un altre dels néts de Ramon Torra, l'editor de la revista CIVTAT i l'impressor del llibre que ara comentem.

1 comentari:

  1. Pilar: Expliques temes tan interessants que em fas cercar més (bon senyal)i mira tu !!!
    T'adjunto un link:
    http://ciutat.wordpress.com/autors/corrons-i-perramon-anselm/
    Et felicito per animar la curiositat intelectual dels que et llegim.
    Segueix ... Gràcies.
    Victòria

    ResponElimina