6.7.10

Antoni Miralda i Manresa

Fa uns dies vaig veure que a Madrid, al Palacio de Velazquez, adscrit al Museo Reina Sofia, es mostrava una retrospectiva del polifacètic artista terrassenc Antoni Miralda, aquell que va muntar Honeymoon (1986-1992), el matrimoni entre l'Estàtua de la Llibertat de Nova York y el monument a Cristòfol Colom de Barcelona. Aquesta notícia m'ha recordat la nostra petita relació amb ell quan era un noi ja inquiet. Fa una pila d'anys nosaltres varem començar a anar a passar les vacances a Calders. Durant un o dos estius, quan ja érem adolescents, en Miralda hi va venir algun cop a Calders amb un altre terrassenc, amic seu i cosí dels Ullastre, uns amics nostres barcelonins que tenen casa al poble.

A Calders, l'Antoni Miralda es va fer amic del Ferran, un dels meus germans. Va coincidir que un altre amic terrassenc d'en Miralda va anar a estudiar els últims cursos del batxillerat a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa i va compartir classe amb en Ferran i es va fer força amic d'un altre company de curs, en Ramon Boixet. A través d'aquest company de curs terrassenc, en Boixet va conèixer en Miralda a Terrassa. Seria llarg d'explicar, però l'Antoni Miralda, a partir de l'amistat amb en Ferran i en Boixet va mantenir una certa relació amb Manresa i els manresans.

Durant unes vacances d'estiu, els del curs d'en Ferran de l'Institut de Manresa varen anar a fer una acampada a Tuixent, organitzada pel que llavors era el mossèn de l'Institut, mossèn Medina, i allà hi anà també, convidat pels amics, l'Antoni Miralda. En Ramon Boixet recorda: "cada dia l'Antoni anava a la vora d'un rierol a pintar. Com a aquarel·lista necessitava aigua i el rierol feia part del paisatge i dels estris de treball. Jo el vaig acompanyar un parell de vegades que em va fer mandra anar a caminar i vaig participar com a espectador mut d'unes obres excel·lents."

Aquests companys, en Ferran i en Ramon, varen trobar que valia la pena que l'Antoni Miralda exposés l'obra a Manresa i que fos, naturalment, a la Galeria d'Art Ciutat, situada a l'interior de la Llibreria Torra, que estava relacionada amb la nostra família. En Ferran explica que la tarda anterior a la inauguració va acompanyar l'Antoni Miralda a passejar per Manresa ( va aprofitar per pintar algunes aquarel·les d'alguns indrets de la ciutat) i que va sopar i dormir a casa nostra. Devia ser l'any 1962.

En Ramon recorda que "la Sala era plena d'unes aquarel·les molt ben triades i només en un racó un quadret no massa gran, en un estil completament diferent als paisatges, donava fe d'un inici d'evolució de l'artista. Era una escena de pluja, en una ciutat amb gent i cotxes, tot molt poc figuratiu, amb traços de molts colors, contundents i atractius." En Ramon Boixet aconseguí que el seu pare li comprés aquest quadre del paisatge ciutadà (que és el que acompanya aquest escrit) i encara el té penjat a casa seva a Suïssa.

Aquesta exposició, com és de suposar, no l'he pas trobat al currículum de l'Antoni Miralda i precisament per això m'ha semblat adient de parlar-ne, ja que es pot considerar que forma part de la "prehistòria" del polifacètic artista terrasenc.

1 comentari: