21.7.10

Altres llibres de la biblioteca paterna: Les veus de la Pàtria

Enceto aquests comentaris sobre altres llibres de la biblioteca paterna amb aquest quadern, Les Veus de la Pàtria (segona sèrie) que forma part de Publicacions de la Novel·la d'Ara. Està imprès a la Impremta L'Avenç Gràfic, al carrer Barbarà 9, de Barcelona. Es venia al preu de 50 cèntims. No hi ha la data de la publicació, però a l'interior hi ha una nota: El text d'aquest quadern ha sigut sotmès a la prèvia censura militar, que segurament el situa a l'època de la Dictadura de Primo de Rivera.

Es tracta d'onze poemes patriòtics d'autors ben coneguts en el seu moment encara que alguns ara estiguin gairebé oblidats: Joan Maragall (dos poemes), Ferran Agulló, V. Gassol, Jaume Collell, M. Folch i Torres, E.Girbau Jaume, Bori i Fontestà, A de Pagès, Mossèn Cinto Verdaguer i C. Omar i Barrera. Els poemes recollits, molts d'ells premiats amb l'Englantina en els Jocs Florals, estan datats entre l'any 1880 (La Barretina, de Mossèn Cinto) i el 1923 (L'agre de la terra de M. Folch i Torres). Cap d'aquests onze poemes apareixen a les antologies de poesia catalana que jo tinc a casa, tot i que n'hi ha algun de prou conegut com l'Oda a Espanya, de Joan Maragall. Alguns poemes, com l'últin citat, en aquests moments tenen prou actualitat: l'Escolta, Espanya, i l'Adéu Espanya, paraules que enceten i acaben el text maragallià escrit l'any 1898, les hem sentides prou aquests dies passats.

Com a cosa curiosa hi ha alguns poemes censurats: concretament un de Bori i Fontestà, titulat Gent Nova. Hi falta tota una estrofa: hi ha l'espai en blanc on hi havia d'haver els versos, però no es pot llegir res. I més curiós és el del poeta ben oblidat, Claudi Omar i Barrera, i el seu poema Pàtria escrit l'any 1901. Hi ha versos d'on s'han esborrat una o dues paraules i igualment han quedat els espai en blanc.

En copio un fragment d'aquest últim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada