22.4.10

El Dia del Llibre per Sant Jordi


Sóc una mica crítica amb tal com es viu - o ens fan viure- la Festivitat de Sant Jordi i el Dia del Llibre.

De Sant Jordi, patró de Catalunya, no en parlaré aquest any. Ja ho vaig fer l'any passat i us remeto al meu text que segueix sent vàlid. Si us interessa, trobareu el link al final de la pàgina. Del dia del LLibre ja en parlo avui i repeteixo, també, algunes de les coses que vaig dir l'any passat. Sé que sóc una mica pessimista, però us demano que m'ho perdoneu...

Demà és impossible, a segons quines hores, apropar-se a cap parada ni a cap llibreria. I si un no sap exactament quin és el llibre que vol i desitja de mirar, tafanejar, comparar i triar, és l'únic dia de l'any que això no es pot fer gaire bé a cap llibreria: o per la gran quantitat de gent que hi ha o bé perquè molt del personal que aten els compradors no en té ni idea de llibres. Paradoxes de l'èxit de la Diada. A vegades penso si no seria millor fer una Setmana del Llibre, amb cloenda el Dia de Sant Jordi. De fet, els descomptes les llibreries ja els fan alguns dies abans.

El Dia del LLibre s'ha convertit gairebé en el Dia de les Editorials, que són les que manen. Aquest any cal comprar....i aquí ens suggereixen els llibres que acaben de publicar. Pot anar a tal estant si vol que li signi el llibre el seu autor...I els autors sembla que hagin de tenir el do de la ubiqüitat: si de 5 a 6, per exemple, la seva editorial els ha triat la Llibreria 123, per anar a signar, de 6 a 7 han de ser a la Llibreria 456, que potser és a vint minuts a peu de la primera...o a 20 minuts en taxi, donat com estarà el centre de Barcelona a aquella hora. O sigui, que si sou dels que busqueu signatures, feu-vos càrrec del cansament que porten els autors en un dia com aquest. La culpa, us ho asseguro, no és pas seva.

El Dia del Llibre es salva a col·legis, escoles i instituts. Hi ha molts mestres i professors que treballen perquè els nois i noies i nens i nenes no només comprin llibres, sinó que escriguin i siguin, també, protagonistes de la Diada. És un dia lectiu/festiu per els centres educatius o feiner/festiu per moltes empreses, i aquests són "els millors dies del món".

Alguns suggeriments, pocs. Llibres d'amics reals, llibres "d'amics virtuals"- els que coneixes i segueixes a través de premsa, radio o TV o a qui ja has llegit una altra vegada i que ja et sembla que són amics teus- i llibres que són o semblen interessants antics i moderns.

Que tingueu una bona lectura!!

Qui mana aquí? de Victòria Cardona. Pòrtic
Revolució i esperança. Últims testimonis de la Guerra Civill, de Josep Maria Solé Sabaté. Ara Llibres
La inteligencia espiritual de Francesc Torralba. Plataforma
El Petit Príncep d'Antoine de Saint-Exupéry/Joann Sfar. Salamandra (Còmic)
Alicia en el país de las maravillas de Lewis Carroll. Piruleta ( versió per a nens i nenes)


http://espiria11.blogspot.com/2009/04/la-festa-de-sant-jordi-ahir-i-avui.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada