15.3.10

Llibres amb història XVII: Figueras


El llibre que comento avui, que porta per títol Figueras fou editat per la Impremta de Sant Josep, de Ramon Torra, S.en C. de Manresa a l'abril de 1953. Fou dirigit per Albert Torra, el nostre pare, amb la col·laboració de F. Esteve Feliu, gravador, i de Serra, Vidal Ventosa, Domingo, Bernasconi i Vedette, fotògrafs.

L'edició, impresa sobre paper couché Cobalto, de La Gelidense S.A., de Barcelona, compren 100 exemplars numerats del I al C, amb un dibuix original; 500 numerats del 1 al 500 i 28 destinats a l'artista marcats de A a Z.

L'exemplar que tinc a les mans és el que tenia el pare, Albert Torra, i no duu cap mena de numeració de les citades, excepte el número 510 de la seva biblioteca personal.

El llibre consta de dues parts. A la primera hi trobem còpies de textos manuscrits dirigits al pintor dels següents autors: Andrè Gide, Jean Cocteau, Raoul Dufy, Jean Cassou. Després segueixen estudis sobre l'autor i la seva obra de Sebastià Gasch, Alberto del Castillo, Juan Cortés, Philippe Rebeyrol, René Janon i Rolland Simo. Aquests estudis, cadascun d'ells imprès en la llengua original -català, castellà, francès i anglès-, es poden trobar a Internet ( http://www.santfruitosdebages.org/biografies/figueras/visio/visio.html )

La segona part del llibre és la reproducció en blanc i negre d'una seixantena de pintures de l'autor.

Alfred Figueras naqué a Sant Fruitós de Bages l'any 1900 i morí a Barcelona el 1980. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts a Barcelona, va treballar al Servei de Monuments Històrics de la Mancomunitat. L'any 22 va fer la seva primera exposició, que va obtenir un gran èxit. Després marxà a París on conegué alguns del més importants personatges de l'època. Va anar a Andalusia i d'allà passa al nord d'Africa. A Alger, l'any 25 va fundar l'Acadèmia Arts juntament amb l'escultor Tona. Va formar part d'una missió al desert. Des de l'any 29 l'estada a l'Àfrica la compaginà amb estades a Eivissa i a Barcelona i Sant Fruitós. Sempre fou un enamorat del Nord d'Àfrica, tal com queda reflectit a les seves pintures. Exposà regularment a la Sala Parés de Barcelona. També a la Sala d'Art CIUTAT de Manresa exposà algunes de les seves obres.

Va estar relacionat amb la família Torra per la seva amistat amb el nostre avi Ramon. Quan es produïren els bombardejos de Manresa, durant la Guerra Civil, els membres de la família Torra que quedaren a Manresa -l'àvia i els més petits- es traslladaren a Sant Fruitós, a casa dels Figueras.

Jo recordo haver-los vist algunes vegades a casa dels avis a Manresa: ell i la seva esposa francesa, Alba. També a Barcelona. La seva filla ha continuat l'amistat amb la família.

El regal del pintor Figueras pel nostre casament, molt apreciat, fou una obra seva -una aquarel·la d'una dona argelina- que sempre ha ocupat un lloc important a les parets de casa.

2 comentaris:

  1. He copiat de Internet els articles sobre l'Alfred Figueras per tal d'omplir una llacuna en els meus coneixements del Bages. Gràcies per la teva "descoberta". Records.

    ResponElimina