21.10.08

Balanç final del viatge

És frequent a Gyeongju de veure als edificis antics una porta d'entrada petita, com aquesta, on cal inclinar el cap per poder entrar. Exactament aquesta és la finalitat de la porta petita: entrar saludant, inclinant-se, com una mostra de respecte. Amb aquest mateix respecte he comentat algunes deles coses que més m'han cridat l'atenció dels llocs visitats. Per tancar els escrits sobre el viatge tracto alguns aspectes nous dels quals no n'havia parlat. D'altres són una recapitulació de coses ja dites.


Aeroports: Són l'entrada al país pels visitants o viatgers d'altres indrets del món. Per això són significatius: pretenen donar una imatge de la importància, la potència, la modernitat d'una ciutat, d'una regió, d'un país.
És el cas de Singapur, amb un aeroport especialment espectacular, net; luxós, fins i tot.

A vegades l'aeroport no s'ajusta exactament a la realitat del país, però sí que mostra cap allà on es preten anar. Ho podem veure a Incheon, Seúl, un aeroport modern i funcional, més discret, però. Es nota que són paísos emergents...

L'altra cara de la moneda és l'aeroport de Moscou: abandonat, trist, brut... Sembla correspondre a la realitat de la Rússia actual.

Línees aèries: si podeu viatjar amb Singapour Airlines, feu-ho. Una delícia: per l'avió, el servei... I si podeu evitar Aeroflot, també. Al nostre vol de Corea a Moscou al menys, les hostesses semblaven sargents de l'exèrcit soviètic...

La cultura del ciment: A Kuching, ara volen tirar a terra alguns "campung", com en diuen allà dels barris amb cases de fusta, i susbstituir-los per hotels, de ciment és clar. Diuen que la tala dels boscos per aprofitar la fusta castiga la selva. Allò que la castiga de veritat és la tala d'arbres per plantar-hi palmes, per fer-ne oli. Però la fusta desapareix de la construcció. El ciment és la modernitat.


A Corea: crida l'atenció, anant amb avió,o amb autocar, l'estructura de les ciutats. Ciutats molt extenses, i al mig de zones amb cases baixes, grans barris d'immensos blocs de pisos, molts d'ells númerats, els blocs. El ciment, també, per tot arreu.

A Singapur: Ja ho sabem: els gratacels característics de la ciutat, que no para de construir. Algun barri antic, com el xinès, encara sobreviu...Però Singapur té una bellesa especial en tot...

Valoració .

A Kuching: Hospitalitat, vitalitat, sentit de l'humor, ganes de divertir-se...

A Gyeongju: Tracte més distant, barreja de tradició i modernitat, barreja d'elegància i deixadesa...

Recomanació pels eco-turistes: visiteu Sarawak, és un país curiós, gens car, amb la gent molt acollidora i una naturalesa de la que podreu gaudir...

Pels amants dels Parcs temàtics i similars:
si teniu molts diners i aneu amb nens i adolescents, i si us agraden aquestes menes de coses, aneu a Bomun Lake, a Gyeongju, i si pot ser a la primavera.

I per pensar: la filosofia d'una família rica de Gyeongju, la prosperitat de la qual va durar tres cents anys:

. No acceptaven cap càrrec polític, per evitar la temptació de la corrupció.
. Qualsevol que entrés a la família per matrimoni havia d'anar vestit com els pobres, durant tres anys, perquè es fes a la idea que havia entrat a una família més important...
. No es permetien que ningú de la contrada passés fam: ells vivien bé, però ajudaven els que tenien a prop.
. No es permetien de comprar terres quan hi havia mala collita, per no aprofitar-se de les dificultats dels que teníen menys que ells.








8 comentaris:

  1. I tu vols deixar d'escriure??
    I hi ha molta gent que escriu llibres que no valen res, itu vols deixar d'escriure???
    Ni se t'acudeixi, eh???
    És realment agradable llegir el que escrius.
    Un petó
    Imma

    ResponElimina
  2. Tot plegat molt interessant i didàctic. Està bé que ho hagis explicat amb aquest nivell de detall perquè són aspectes que a les enciclopèdies (suposant que les consultis) o només mirant fotos no ho pots pas trobar.
    Gràcies i benvinguts!

    ResponElimina
  3. Després dels escrits que has anat publicant caldrà trobar un bon motiu per descobrir de primera mà tot el què ens has explicat.

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  4. Molt bon resum de les explicacions que has anat fent aquests dies. La veritat és que hi ha llocs que venen molt de gust visitar!
    Una abraçada
    Lali

    ResponElimina
  5. Que bé tot el que has treballat escrivint i amb fotos !!!
    Només cal donar-te les gràcies. Podem seguir gaudint de la teva amistat assegudes a l'ordinador. Tot un luxe tenir aquesta distracció tan ben viscuda per tu.
    Pilar ... desprès d'això ... ànim a transformar-ho en un llibre. Qualsevol editor amb seny el valorarà.
    Una abraçada,
    Victoria

    ResponElimina
  6. Molt interessant i divertit.
    Endavant.
    Encarna i Bartomeu

    ResponElimina
  7. Veus com no pots deixar-ho?

    ResponElimina