22.4.09

LLibres per Sant Jordi...


Avui he vist a Internet un anunci d'una de les principals llibreries de Barcelona. Deia una cosa similar a aquesta: Tenim tots els llibres més venuts. Demani'ns-els per e-mail i els hi enviarem a domicili... M'ha semblat que era la antítesi del que hauria de ser el dia de Sant Jordi. Si hem de valorar un llibre i l'hem de comprar perquè és el més venut, malament rai.

Per a mi, el dia 23 d'abril és, especialment, el dia dels llibres. Fa anys, a les ciutats petites, com a les grans, les llibreries treien els llibres al carrer, a la parada que normalment estava ubicada just al davant de la botiga. Es podia triar i remenar. S'hi podien trobar llibres clàssics, els que havien anat sortint al llarg de l'any, aquells curiosos que cridaven l'atenció, ves a saber perquè, i també algunes novetats.

Els que pertanyíem a una família de llibreters el Dia del Llibre era una jornada especial: quan sortíem d'escola o de la feina fèiem cap a la parada i ajudavem a vendre...Gairebé sempre hi havia l'amenaça de pluja, i molts anys la jornada era més o menys passada per aigua, però això no desanimava els visitants de les parades.

Ara les editorials -no els autors, que la majoria són una mica esclaus dels seus editors- treuen les seves novetats pensant ja en la Festa de Sant Jordi. Si algú té ganes de buscar un llibre especial, editat fa alguns anys, és millor que no el busqui el Dia del Llibre: possiblment no el trobarà, i les persones que atenen la parada no el podran buscar per excés de feina. A les parades gairebé només s'hi troben les novetats que les editorials han anat publicitant al llarg de les últimes setmanes i han tret just per vendre'ls aquest dia. Molts escriptors es veuen "mig obligats" a anar amunt i avall signant sense parar...d'altres han d'esperar que algun lector despistat s'apropi...

A les vies cèntriques, s'hi concentren moltes parades de llibreries. Conseqüència: no es pot ni passar, ni parar-se, ni triar... L'ambient és "fantàstic", però per a mi angoixant i sense sentit: els llibres volen tranquil·litat, temps i la possibilitat de tocar, fullejar i fins i tot poder gaudir de la flaire d'un llibre acabat d'imprimir

Alguns de nosaltres ja no comprem els llibres el Dia del Llibre. Si podem, ho fem abans, amb tranquil·litat, pensant en els gustos de les persones que el rebran com a obsequi, en la il·lusió dels menuts que tot just comencen a llegir. El 23 d'abril ens passegem a veure la moguda, l'alegria, les roses...

Però de Sant Jordi i de les roses ja en parlaré demà. Tot i que ara s'han unit les dues tradicions, a Catalunya roses i llibres no sempre havien anat de la mà.

1 comentari:

  1. En el Dia del Llibre no es pot tafanejar amb tranquil-litat, que és una de les coses que més importància tene en el moment d'escollir. També avui he parlat en el meu blog dels meus records de Manresa. Ara es venen llibres als Supermercats i a les gasolineres però, per sort, ens queden encara unes poques llibreries de les d'abans.
    Records.

    ResponElimina